Ryby "Red Caviar Sachalin Fish" Navaga - recenze

Navaga je považována za nejčastější rybu a v poslední době se stala nejlevnější. Taková přístupnost a levostnost činí navaga "ne prestižní". Nicméně prestiž nikdy neovlivnila chuť produktu. Ve starověkých sovětských dobách, kdy byla mořská vlna levná a oblíbená ryba a pollack nebyl považován za potravu, navaga zaujímá průměrné, spíše čestné pozice v hodnocení a nyní slouží jako cenově dostupný produkt z mořských plodů.

Navaga je blízký příbuzný tresky obecné a pollock, ale jeho maso je šťavnatější a nejjemnější. Vzhledem k tomu, že jde o mořskou rybku, není z hlediska helminthiasisu nebezpečný. U mořských ryb neexistují žádné parazity, které by mohly žít v osobě, což znamená, že můžete kouřit, suché a suché nagy a dokonce i jíst syrové. Snad to Japonci dělají, ale v Rusku to není přijato. A marně! Níže vám řeknu víc o výhodách a škodách na rybách se šafránem a jak ho vařit skvěle.

Jak užitečná ryba navaga

Navaga je nízkokalorické bílkovinné potraviny, které již dávají právo považovat to za zdravé. 100 g této ryby obsahuje:

  • 68,5 kcal;
  • 15,1 g bílkovin;
  • 0,9 g tuku;
  • 0 g sacharidů.

Navaghu lze přičíst dietnímu jídlu, který je užitečný pro ty, kteří si zachovávají postavy, stejně jako ti, kteří jsou ze zdravotních důvodů na stravě. Kromě toho existují další užitečné vlastnosti - množství vitamínů a minerálů. Složení navagy zahrnuje:

  1. vitamíny - PP, B2, B1;
  2. minerální látky - nikl, molybden, fluor, chrom, zinek, železo, síra, chlor, fosfor, draslík, sodík, hořčík, vápník, jod.

Zvláště působivá je minerální kompozice. Mezi touto hojností olova: jód (a je to přirozené - ryba, pak moře), draslík, fosfor, síra, chlor. Mezi vitamíny vede PP a B1.

Na fotografii, navaga nebo Vahnya, kteří žijí v severní části Tichého oceánu

Co pomáhá

Chemické složení navagy naznačuje, že jeho pravidelné použití ovlivňuje:

  1. zásobování tělem energií (vitamín PP);
  2. zlepšuje trávení a trávicí trakt;
  3. normální funkce mozku.

Zvláště užitečné pro těhotné a laktající ženy naga. Máma bude schopna poskytnout sebe samému i dítěti mikronutrienty a kyselinu nikotinovou, na které závisí vývoj dítěte.

Jak navagu vaří skvěle

Podpisový salát

Udělal jsem syrové šalvějové saláty a moje rodina to měla ráda. Potřebuje se pouze oloupat z kůží a kostí, mírně odrazit dřevěným kladivem, posypat jemně nakrájenou cibulí, bylinkami a trochu nalít s hořčičným olejem. Salát Navaghu lze kombinovat s čerstvými sleďami. Ukazuje se to docela elegantní.

Na roštu

Obvykle se smaží Navaghus - je to obyčejné každodenní jídlo, které se nevyznačuje sofistikovaností. Dávám přednost koupi malých ryb, nakrájíme je na malé kousky (2 x 3 cm), posypeme strouhankou nebo celozrnnou moukou a smažíme hořčičný nebo camelinový olej.

Jsou potřebné malé kusy, aby se ryby nevystavovaly delšímu tepelnému ošetření. Během dlouhého smažení lahodný hořčičný olej ztrácí svou chuť a barvu. Ukázalo se, že jemné zlaté barvy s hořčicí. Gingerový olej dodává chuť hub.

V troubě

Navaga je stále příbuzný tresky, nemá tuky a bohatství. Neumožňuje to používat pro vaření polévky. Ale pro vaření a pražení je 100% vhodný. Zvláště je dobré vařit nebo pečeme naga pod kožešinovým pláštěm ze zeleniny - cibule, rajčata, česnek, pepř, strouhaná mrkev a celer.

Kdo je navaga kontraindikován

Navaga je naprosto užitečná. Kontraindikace jsou možné pouze tehdy, pokud je osoba na nulové dietě, například při akutní pankreatitidě. Zákaz se však v tomto případě týká všech produktů, a nikoli pouze jedné ryby. Individuální nesnášenlivost mořských živočichů je možná. Ale v tomto případě opět neexistuje žádná vina navaga.

Jezte chutné a levné ryby navaga - koneckonců, zdravé, chutné a cenově dostupné jsou kombinovány do jednoho produktu.

Ryby naga kosti nebo ne? Co z toho vařit?

Žiji poblíž Bílého moře (100 km).

Jsme přivedeni do města navagu Belomorsk.

Prezentujte se na trhu po celý rok.

V zimě z našeho města rybáři jdou na vlak a chytají se sami.

Jeho obvyklá velikost je 25-30 cm.

Nemá žádné kosti, kromě hřebene.

Chuť smažené navagy je trochu sladká.

Navaghu umýt, střeva, znovu umýt (již bez vnitřností).

Já osobně jsem odřízl hlavu nůžkami nebo nožem, abych neztrácel mouku a zároveň by se vešel do pánve více.

Smažte, smažte v mouce (raději v raži) na slunečnicový olej a pomalu hoříte.

Nepřidávám žádné přísady, prostě je předem naložte do velké ne-jodované soli a udržujte je v této formě nejvýše 20 minut. Sůl vypláchnout.

Smažte na nízké teplotě. Čeká se, až se vytvoří kůra a ryba může snadno odtrhnout pánvi.

Několikrát se otočím, dokud nebude pražení rovnoměrné.

Jedeme výhradně s čerstvě uvařenými bramborami a černým chlebem.

Kontrast sladkého masa a křupavé slané kůry dává jedinečnou chuť.

Jen čistý hřeben jde do odpadu. Neexistují žádné kosti (jako je hřeben). Mimochodem, neexistují měřítka (pro, miluji ji ještě víc).

V poslední době se v našem regionu poměrně vzácně v prodeji potkají ryby - navaga. Ale dřív, asi před 10 - 20 lety, to bylo plné. Ryba naga je podobná pollack, ale podle mého názoru je mnohem ušlechtilejší a chutnější než pollock. Ryba naga, zvláště pokud není desetkrát omrzlá, je velmi jemná a slabě sladká. Navaga má málo kostí. Hlavní hřeben a laterální ne ostré kameny. Velmi chutný smažený šalvěj. K tomu je třeba umýt, mírně vyčistit kůži, odstranit vnitřek, ocas, hlavu a ploutve. Chcete-li smažit, je třeba, aby byl rostlinný rafinovaný olej v pánvi na smažení, nalijte plátky navagy v mouce se solí. Ukázalo se, že je velmi chutné.

Kosti trochu. Neexistují žádné malé kosti. Můžete dát dětem. Ryby nemastné, dietní. Nejchutnější ryby v jejich rodině.

Jednoduché a chutné: nakrájíme, sůl, vložíme do mouky, smažíme na jedné straně, otočíme, přidáme cibuli v polokruzích, smažíme, jdeme. Velmi chutné a horké a studené.

Můžete umístit do pomalého sporáku nebo mikrovlnné trouby: nakrájejte ryby na kusy, přidejte sůl, přidejte cibuli, lavrushku, koření a bylinky na ochutnávku a vaření.

V troubě: připravte celé těla, protřete je kořením pro ryby a sůl, rozdělte je na plech, rozetřete brambory na 4 části. Brambory sůl, pepř, posypeme olejem a pokrýváme fólií. Pečeme asi 20 minut při teplotě 180 stupňů. Pak fólii vyjmete (v této fázi můžete rybu posypat sýrem) a pečeme dalších 5 minut.

Pečené ryby mohou být doplněny sladkou a kyselou omáčkou. Pečte rybu v troubě, dokud není pečená, smažte nakrájenou cibuli a mrkev ve pánvi, přidejte rajčata, sůl, cukr, pepř, vařte asi pět minut. Foliovou misku vyjmeme z pánve, naplníme rybou omáčkou a pečeme dalších 10 minut.

Doba vaření trvá minimálně. Vaření je jednoduché, ukázalo se to velmi chutné, takže nevidím důvod vařit složité pokrmy z navagy.

Existuje jeden důležitý bod. Nelze úplně rozmrazovat navagu. Odstraňte omrzliny, jinak ztratí ryba svou strukturu a tvar.

Navaga rybí recenze

Fórum Khabarovsk rodiče HubMama

  • Aktuální čas je: 28. srpna 2018, 21:26
  • Všechny časy jsou v UTC + 10:00

Kdo vaří tolik navagy?

Moderátor: Katyunya

Re: Kdo vaří jako navaga?

The Blueberry Post »Červen 26, 2010, 04:42 pm

Re: Kdo vaří jako navaga?

Zpráva Shambala »26. června 2010, 19:05

Re: Kdo vaří jako navaga?

Post Fiery "26.6.2010, 19:11

Re: Kdo vaří jako navaga?

Příspěvek Tanyachan »05 červen 2010, 17:34

Re: Kdo vaří jako navaga?

Zpráva Scorpion4ic »5 červen 2010, 20:43

Re: Kdo vaří jako navaga?

Zpráva Shambala "Jul 09 2010, 18:03

Re: Kdo vaří jako navaga?

Okiny příspěvek »28. srpna 2010, 16:37

Re: Kdo vaří jako navaga?

Zpráva L @ ris @ "11. září 2010, 20:39

Re: Kdo vaří jako navaga?

Zpráva Thekla "11. září 2010, 20:59

Ryby navaga - kalorie a vlastnosti. Výhoda navagy

Vlastnosti rybí navagy

Kolik je navaga (průměrná cena za 1 kg)?

Codfish navaga, která žije v chladných mořských vodách, má vynikající gastronomické vlastnosti, díky čemuž je vynikající pro děti a dietní jídla. Obecně platí, že je obvyklé rozlišit severní a daleké východní navagou. První upřednostňuje vody Tichého oceánu z Koreje do Beringova průlivu, spadající do sítě pobřežního moře Japonska, moře Okhotsk a moře Chukchi. Dálná východní navaga se nachází hlavně na arktickém pobřeží Sibiře.

V minulosti byly navaga ryby vždy posílány do hlavních měst na sladovnicové sáně přímo z místa lovu - to trvalo až do poloviny 30. let dvacátého století. Byla to záruka, že by ryby nebyly rozmrzlé až do okamžiku, kdy se navaga dostala na stůl. Faktem je, že v rozmrazené formě se ztrácejí vlastnosti nagy - jejich konzistence a chuť se zhoršují.

Navaga ryby se zpravidla používá k smažení - je obvyklé, že ho mražené, zmrazené, práškové načechraným mrazem - je jasným znamením dobré kvality. V procesu krájení, stejně jako u všech mořských ryb, je navaga hlava odříznuta, maso je chováno výhradně v mouce s hrubou solí nebo v mouce s přídavkem zbitého vejce. Tato ryba je většinou smažena v rostlinném oleji nebo ve směsi slunečnicového oleje a vepřového tuku. Doporučuje se ozdobit vařenou navagu se smaženou cibulí a bramborami.

Je pozoruhodné, že za starých časů pro moskevskou kuchyni bylo také charakterizováno použitím nakládané navagy jako studeného občerstvení. K přípravě tohoto pokrmu byla předpečená ryba nalita s marinádou a infuzována dva až tři dny, po níž byla konzumována hořčicí.

Výhoda navagy

Je třeba poznamenat, že chemické složení masa Dálného východu a severní Navagy se téměř neliší. Výhodou navagy je, že její dietní maso má poměrně vysoký obsah vitamínů nezbytných pro posílení imunitního systému a normálního fungování nervového systému, stejně jako jódu. Samotné maso šafránového masa není zvláště tlusté, ale jeho játra jsou charakterizovány vysokým obsahem tuku. Kalorický obsah navagy je 68,5 kcal.

Obecně platí, že výhody navagy pro lidské zdraví jsou důsledkem přítomnosti takových důležitých látek, jako je zejména vitamín PP, vápník, sodík, nikl, draslík, železo, fluor, síra, molybden, chlor a fosfor. Nemůžeme říci o nenasycených mastných kyselinách, které jsou ryby bohaté - aktivně se podílejí na metabolismu cholesterolu a syntéze tuků, poskytují antihistaminové a protizánětlivé účinky.

Kalorická ryba navaga 68,5 kcal

Energetická hodnota ryby navagy (Poměr bílkovin, tuků, sacharidů):

Pomer energie (b | W | y): 88% | 12% | 0%

MirTesen

Komunikace s přáteli, nejkrásnější ověřené recepty, pomoc ve všech záležitostech, naše řemesla a naše cesty! VŠECHNY O VŠECH.

SWETING EXPERIMENT - Smažená NAVAGA

Tady se chlubím! Tato ryba nám ukázala Ira Osipova, tady.

Koupil jsem navaga, jak se ukázalo - problém je najít tuhle rybu! A pak jsem narazil.

Jaký je experiment - vždycky smažím ryby, míchá se v mouce. A pak jsem si myslel, že pokud se mi líbí cukety a masové kuličky, aby se smažily v krupici, nesnažím se smažit ryby. Experiment byl úspěšný, líbil se mi to! Krupice dává lahodnou křupavost a není tak horká v pánvi jako krupice.

Chcete-li ochutnat ryby zashib! Zlatíčko a trochu jako můj oblíbený led, snad ještě stručnější. A cena je mnohem hezčí, led je jen neslušný! Myslel jsem, že si ani nezapamínám, když jsem navagou naposledy uvařil. Horor. Nespravedlivě vynechali ryby! Mimochodem, nedávno jsem viděl příběh v televizi, kde jsme byli slibováni, že jsme byli sundáni s naga, jako je velký záchyt. Něco, co nevidím. Irisha, děkuji za radu, velmi chutné!

Rybářské fórum Murmansk

Fórum pro komunikaci rybářů, lovců, milovníků aktivní rekreace Kola Arktidy a nejen.

  • Portál • Seznam fór
  • Změna velikosti písma
  • Verze pro tisk
  • FAQ
  • Galerie
  • Registrace
  • Přihlaste se

Navaga

Navaga

DEN "15. ledna 2014, 14:50 hod

Oznámení

Re: Navaga

DEN "15. ledna 2014, 14:54

Re: Navaga

ViktorMANN »15. ledna 2014, 15:02

Re: Navaga

DEN »15. ledna 2014, 15:12

Re: Navaga

Valeriy »15. ledna 2014, 15:15 hod

Re: Navaga

Cumulátor "15. ledna 2014, 15:51

Re: Navaga

dis28 »15. ledna 2014, 4:08 hod

Re: Navaga

Nikolaevna "15. ledna 2014, 16:17

Re: Navaga

DEN »15. ledna 2014, 16:31

Re: Navaga

girvas »15. ledna 2014, 16:36

Re: Navaga

DEN »15. ledna 2014, 16:54

Re: Navaga

Murmash "15. ledna 2014, 5:37 hod

Re: Navaga

komen "15. ledna 2014, 17:53

Re: Navaga

Nikolaevna "15. ledna 2014, 5:58 hod

Re: Navaga

DEN »15. ledna 2014, 18:22

Re: Navaga

DEN "15. ledna 2014, 6:26 hod

Re: Navaga

Micah »15. ledna 2014, 18:31

Re: Navaga

Murmash "15. ledna 2014, 19:28

Re: Navaga

DEN »15. ledna 2014, 19:54

Re: Navaga

Cumulátor "15. ledna 2014, 20:17

Sezóna bojovníků. Jak vařit tučné ryby ze severních moří

Severní navaga se objeví na prodej jen dva měsíce roku. Přesněji, může být prodaný déle, zmrazené ryby jsou skladovány po dobu až 9 měsíců snadno, ale teď to stojí za to koupit jen od ledna do března - během sezóny. To se týká severní navagy, stále je Dálný východ, prodává se po celý rok.

Sezóna

Ne všechny sezónnosti jsou důležité pro všechny ryby. To znamená, že úlovek se obvykle vyskytuje v určitém čase, například sezóna lovu lososů na Dálném východě se pohybuje od druhé poloviny léta do října. Ale prodával Far Eastern Chinook a borůvky po celý rok. Jenže nejsou mrazem výrazně ovlivněny. A to ovlivňuje severní navagii. A musíte ji koupit co nejčerstvěji.

"Je důležité koupit severní Navagu v sezóně," varuje Philip Galkin, zakladatel rybího obchodu "Jeho lidé". - Pokud je navaga čerstvá - má neuvěřitelnou chuť. Sockeye, chinook, mají rovnoměrnou chuť po celou dobu skladování a navaga to vše závisí na čerstvosti. Mělo by to být jen chyceno.

Na balení s rybami samozřejmě bude napsáno, že produkt je skladován po dobu 9 měsíců. Ano, během těchto 9 měsíců to nebude kazit, ale chuť... bude trpět velmi. A pokud smažíte čerstvé navagy - to je okouzlující pocit, přestože je to velmi levné ryba. Má mírně sladkou chuť, velmi jemnou. A neměla by existovat žádná hořkost, vůně rybího oleje - tato chuť je ukazatelem oxidace tuku, což je ukazatel toho, že ryba byla dlouho ulovena. "

Dálný východ vs. sever

Ale všichni odborníci se shodují, že navaga je jednou z nejkrásnějších ryb rodiny tresky.

Jak vařit

Nejčastěji se navaga smaží jako hřib nebo hamsa. Philip Galkin si je jistý, že tato malá ryba nemusí být vyčištěná a vykuchaná: "Je srolována do mouky, ne přímo zmrzlé, s hlavou a šupinami, jako hřbet nebo červený kukuřičný - nejsou dokončeny. Takže můžete vařit i velkou navagii z Dálného východu. Její vnitřek neposkytují maso, takže před vařením je nemůžete odstranit. A když smažte, mohou být vnitřek odstraněny jedním pohybem prstu. A jíst celou rybu.

Ano, přímo s váhy. Přestože existuje měřítko, je to mikroskopické. Váhy s kůží v procesu smažení se stávají ostré kůry. Nejvíce trik - v této kůře. Pokud odstraníte kůži, ryby už nebudou tak chutné. "

Poradenství od Alexeje Pavlova: Řezání navagy by mělo být v polo-zmrazeném stavu, když je ještě pokryto lehkým mrazem. Při úplném rozmrazování je konzistence a chuť mudrce horší, je těžší vařit.

Je to všechno o tuku

"Nejlepší je, abyste nepoužívali koření a přísady, jen se nalijte do mouky, soli a pepře," doporučuje Philip Galkin. - Takže budete cítit skutečnou chuť čerstvé navagy. Tato ryba má podkožní tuk, a to je celý bod. Pokud šafrán leží dlouho, pak je tento tuk oxidován a ryby už nebudou tak chutné. Kromě toho dochází k oxidaci i u zmrazených ryb.

Proto Japonci doporučují skladovat ryby při teplotách pod 25 stupňů. Čím nižší je teplota, tím pomalejší je oxidace. Ale nikdo tu nemá žádnou rybu. "

Sachalin Wakhnia: 10 receptů na chutné a cenově dostupné pokrmy

Farní východní sestra Navaga se jinak jmenovala Wahnia. Žije pouze v mořích ostrovního regionu, v severních vodách naší země a poblíž Japonska. A po více než půl století je navaga držena v horní části hlavní kořisti rybářů sachalinů.

Sachalinský endemický je také oblíbený u domácích a kuchařů. Je pravda, že každý, kdo vaří Vakhnia, čelí jeho hlavnímu rysu - vysoká alergenita. Ale odborníci říkají: navaga aktivně produkuje alergen pouze ve vařené formě, takže je lepší smažit nebo vařit. A tak, že ruce po řezání nagi nemají svědění, je nutné je očistit rukavicemi pod tekoucí vodou.

Filet navaga nízkokalorické, má hodně bílkovin a užitečné stopové prvky. Není to náhoda, že ji milují v Japonsku, zemi, kde se zdravé stravování stalo kultem.

Jak se vaří, Sachalin Wahnia? Nabízíme top 10 receptů.

Recepty od šéfkuchaře Alexander Besedin

Navaga v těstíčku

Budete potřebovat: filet navagy - 400 g, sůl, poloviční citrón, těsto připravené (vyrobené firmou Ottogi) nebo vařené nezávisle -200 g, mouka 200 g, minerální voda - 100 ml.

Kousky nakrájíme na malé kousky, posypeme solí a vylijeme citrónovou šťávou. Klyar zředěný minerální vodou. Namočte nakrájené kousky do mouky, poté do těsta. Smažte v horké pánvi v rostlinném oleji.

Tempura z navagy

Budete potřebovat: filé navagy - 400 g, poloviční vejce, špetku červeného pepře, cukru, soli, cibule a bulharského pepře podle chuti, hrst barevných mouky.

Bít filé, cibuli a papriku v mixéru, dokud nebude hladké. Přidejte sůl, cukr a červenou papriku. Mléko lehce posypeme moukou. Smažte v horké pánvi v rostlinném oleji.

Sachalinské hostesky recepty

Smažený navaga (nejjednodušší a nejoblíbenější způsob vaření ryb)

Ryby nakrájíme čisté. Smíchejte mouku (nebo strouhankou) na talíř se solí, navažte navagou a smažte na obou stranách v horké pánvi v rostlinném oleji.

Navaga guláš v zakysané smetaně s cibulí a mrkví

My čistíme, myjeme, řezáme ploutve ocasem, nakrájíme na malé kousky. Sůl, pepř a lehce smažte v malém množství rostlinného oleje.

Nakrájejte cibuli, mrkněte na hrubé struhadle a smažte je do samostatné mísy, až do poloviny vařené. Přesuneme polovinu zeleniny do hluboké pánve nebo na guláš, přidejte půl šálku zakysané smetany, lžíci mouky, sušené petrželky, lehce sůl a trochu vody. Pak pevně položené na zelenině pražené navaga, a nahoře - zbývající zeleniny. Uzavřete víko, přiveďte k varu a opeřte, dokud se na nízké teplotě nezchladí.

Navaga sušená (expresní metoda)

My myjeme ryby a střevo. Vaření solanka. Je možné zkontrolovat, zda je do něj dostatek soli tím, že do roztoku vloží vajíčko. Pokud se vajíčko vznáší, je dost soli. Ryby položíme do vrhu a necháme to na 7-8 hodinách. Po namáčení navagy ve slané vodě po dobu dvou hodin. Ryby položíme na papír, necháme pár hodin vysušit a pověsit.

Navaha sušena

Tento recept je populární v Japonsku a Koreji. Nakrájená ryba se několik hodin omývá a smaží v sojové omáčce. Po návaze se vyprala a vyprchala.

Navaga pod marinádou

Navagu nakrájejte na malé kousky. Sůl, pepř, válejte v mouce, smažte v rostlinném oleji, ochlaďte a nalijte marinádu. Příprava marinády: nakrájejte mrkev na proužky, cibulí na prsteny, smažte v rostlinném oleji po dobu 10 minut. Přidejte rajčatovou pastu, bobkový list, hřebíček, skořici podle chuti, zakryjte a vařte 15-20 minut. Pak přidejte 9% octa, vývar nebo vodu, vařte, naplňte cukrem, sůl a vychladnout. Nalijte navagu s ledovou marinádou.

Navaga kotlety

Filet navaga (bez kůže) přeskočte mlecím strojem na maso, míchat s chlebem namočeným v mléce, slanou, pepřovou a jednou přeskakujte jednou nebo dvakrát přes mlýn na maso. Poté přidejte do rybí hmoty změkčené máslo a dobře promíchejte. Vytváříme kotlety, vložíme je do strouhanky a rozložíme do pánve.

Navaga smažený v těstě

Vaření těsta. V misce míchat mouku a sůl dvěma lžíci rostlinného oleje, poté zředit teplou vodou (1/2 šálku) tak, aby nebyly žádné hrudky. Nakrájejte rybí filé na kousky, sůl, pepř, posypeme bylinkami a vylijeme šťávou z poloviny citronu. Přidejte lžíci rostlinného oleje, promícháme a necháme 15-20 minut. Namočte kusy ryb do těsta a smažte v horkém rostlinném oleji v hrnci.

Rybí polévka z navagy

Filet navaga nakrájený na kusy. Jemně nakrájejte cibuli a lehce smažte v hrnci na zelenině nebo másle, přidejte rajčatovou pastu a vařte na 5-6 minut. Pak dát ryby do hrnce, nakládané okurky, plátky rajčat, bobkový list, malý pepř a vše je nalít teplým rybím vývarem. Sůl a vaříme 10-15 minut.

A zde můžete vidět příběh "Náš den" o Sahalinské Wahně a pokrmy z ní.

Co je užitečné nawaga: výhody a poškozuje Vahni pro zdraví

Navaga, který se také nazývá Wahnia, patří do rodiny Treskovů. Ryby jsou velmi oblíbené, protože mají vynikající chuť a dietní maso se doporučuje pro konzumaci jak dospělých, tak dětí. Dnes proto budeme zvažovat podrobný popis ryby navagy, její příznivé vlastnosti, stejně jako kontraindikace k použití.

Složení ryb

Vahnya je velmi užitečná, protože obsahuje velké množství vitamínů a minerálů.

Výživová hodnota a kalorie

0,1 kg produktu obsahuje 1 g tuku, 15 g bílkoviny, 1,5 g popela, 82 g vody. V rybách je nedostatek sacharidů. Vahni maso samotné není tukem, proto se považuje za dietní. Kalorická hodnota 100 g produktu je přibližně 65 kalorií. Hlavní tuk je koncentrován v játrech navagy.

O užitečných vlastnostech

Vzhledem k tomu, že šalvěj shromáždil v sobě maximální množství užitečných vitaminů a minerálních látek, zvážíme jejich užitečné vlastnosti pro lidské tělo.

Pro děti

Vahnya je bohatý na selén, který má pozitivní vliv na imunitní systém a vytváří silnou obranu proti nachlazení a virovým onemocněním těla dítěte.

Ve formě profylaktického účinku na vývoj rachitis u dětí bude užitečné jíst navagu, protože obsahuje vitamín D. Pomáhá také štítné žláze normálně fungovat a udržuje kostní systém těla ve zdravém stavu.

Pro dospělé

Vahnya má pozitivní vliv na nervový systém a vytváří silnou imunitu, protože obsahuje velké množství selenu. Přiměřené množství vitaminu A pomáhá udržovat pokožku zdravou a zabraňuje předčasnému stárnutí. Rozlišují také užitečnost jater váhy, která se skládá z množství nenasycených mastných kyselin, které umožňují urychlit vylučování cholesterolu a syntézu tukových ložisek. Stále tyto kyseliny mohou mít na tělo protialergické a protizánětlivé účinky.

Díky eikosapentaenové a dokosahexaenové kyselině je maso tohoto mořského obyvatelstva schopné překonat depresivní stav u lidí, zlepšit pohodu pacientů trpících schizofrenií a bipolárními poruchami.

Díky protizánětlivým vlastnostem vahni chrání tělo a pokožku před spálením a snižuje riziko vývoje onemocnění včetně rakoviny kůže.

Pro starší lidi

Vize, která se stává horší s věkem, musí být zachována, a proto vakhnia je v tomto případě velmi užitečná, protože obsahuje velké množství vitaminu A. Vitamin E vám zase umožňuje zpomalit proces stárnutí a předčasného stárnutí buněk, posílit imunitní systém, který s věkem trochu oslabuje.

Navaga maso obsahuje mnoho omega-3 mastných kyselin, které ovlivňují stav kardiovaskulárního systému lidí. Je třeba poznamenat, že pravidelná konzumace vahni může snížit riziko srdeční choroby o 35%, snížit tlak a upravit rytmus srdečního tepu.

Vědci vylučují pozitivní účinek na průběh chronických kloubních onemocnění, které představují revmatoidní artritida a jiné nemoci, kvůli vysoké koncentraci eikosapentaenových a docosahexaenových kyselin.

Nejen prospěch, ale i chuť, omáčky ve vaření

Vahni maso má vynikající chuť, vyznačuje se jemnou a jemnou strukturou a co je velmi důležité - obsahuje málo tuku. Nepochybnou výhodou této ryby je téměř úplná absence malých kostí.

Populární navaga ve vaření pro vaření různých pokrmů, zejména v severních a dalekých východních oblastech. Aby hotová nádoba byla co nejchutnější, měly by být zohledněny některé odstíny:

  1. Především se jedná o řezání kostry. Měl by být vyroben v době, kdy je navaga ještě mírně zmrazená, aby bylo snadnější vařit, zachovat chuť a vzhled budoucího pokrmu.
  2. Vakhnas jsou často vystaveni smažení, a to jak v celku, tak v kusech, chleba v mouce nebo ponoření do těsta. Chcete-li zachovat nejpřírodnější chuť ryb, používejte slunečnicový olej, ale jídlo je obzvláště chutné, pokud přidáte nějaký vepřový tuk během smažení.
  3. Severní navaga se často používá k vaření polévek a polévky, jde kromě náplní na koláče a další pečení.
  4. Chutné vyvrcholí vakhnya, který je zapečený ve fólii nebo jednoduše dušený kořením. Můžete také ryby zcela vyprážet na uhlí.
  5. Navaghu je často přidáván jako hlavní složka pro pečivo a rybí saláty.
  6. Lidé, kteří se s touto rybou často zabývají, se naučili vařit navagou a používají jako občerstvení.

Játra navaga, která se prodává odděleně od jatečně upravených těl ryb a je považována za pochoutku, je také vysoce ceněná.

Může těhotná a kojící

Vzhledem k použití vahni během těhotenství je třeba poznamenat, že omega-3 mastné kyseliny, které se soustředí na rybí maso, mohou výrazně zlepšit vývoj mozku a zraku v embryu. Také vitaminová kompozice má pozitivní vliv na vývoj centrálního nervového systému a sítnice u plodu.

Vzhledem k těmto skutečnostem se doporučuje používat Vahni k ošetřovatelkám a těhotným ženám, protože má pozitivní vliv nejen na tělo matky, ale i na dítě, když je v děloze a po porodu.

Vzhledem k nízkému obsahu kalorií a vynikající chuti produktu mohou těhotné ženy používat koktejl bez strachu získat další kilo. Je také třeba poznamenat, že tato ryba obsahuje na rozdíl od jiných mořských ryb minimální koncentraci rtuti a některých škodlivých složek, a proto je jedním z nejbezpečnějších mořských produktů během těhotenství. Navaga umožní matce se cítit dobře, bude mít vliv na kůži, vlasy a nehty, které jsou v období těhotenství dítěte postiženy.

Možná poškození a kontraindikace

Seznam, který Wahnites nesmí spotřebovat, je malý: zahrnuje osoby s individuální nesnášenlivostí a alergickými reakcemi na mořské plody. Poškození od spotřeby Wahni může nastat pouze v případě, že se tento výrobek používá ve velkém množství.

To je také nebezpečné používat navaga, který žil v znečištěných vodách a nahromadil nebezpečné toxické látky. Při výběru navaga věnujte pozornost podmínkám skladování a kvalitě produktu.

Takže navaga je velmi chutná a zdravá ryba, kterou mohou konzumovat naprosto všichni lidé, pokud není detekována alergie na mořské plody. Vzhledem k rostoucí koncentraci živin pomáhají ryby vyrovnávat se s různými problémy těla, ale je třeba mít na paměti, že opatření je také důležité: spotřeba takových zdravých potravin by měla být mírná.